Hävikki-battle

Hävikkiviikolla 2017 (vko 37) käynnistyy oppilaitosten uudenlainen yhteistyöprojekti "Hävikki-battle" ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen kokki- ja restonomiopiskelijoille sekä peruskoulujen kotitalousluokille.

Kutsumme oppilaitoksenne mukaan kampanjaan vähentämään ruokahävikkiä ja lisäämään suomalaisten tietoisuutta ja taitoja hävikin vähentämisessä.

Ota haaste vastaan ja ilmoita oppilaitoksesi mukaan 31.5.mennessä!

 

Ammattioppilaitokset ja ammattikorkeakoulut:

 

Ilmoittaudu tästä >>

Lataa "Hävikki-battle" -esite ammattikouluille ja ammattikorkeakouluille

 

Kotitalousopetuksen ryhmät:

 

Ilmoittaudu tästä >>

Lataa "Hävikki-battle" esite kotitalouden valinnaisryhmille

 

 

NÄIN HAASTE TOIMII

 

Restonomi- ja kokkiopiskelijat opettavat yläkoululaisia kokkaamaan hävikistä

Ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kokki- ja restonomiopiskeiljoista muodostetaan neljän hengen ryhmiä. Oppilaitos ilmoittautuu mukaan haasteeseen saasyödä.fi -sivustolla ja lataa käyttöönsä valmiin materiaalin ja ohjeet oppitunnin pitämiseksi 8–9 luokan kotitaloustunnilla. Materiaali julkaistaan kevään 2017 aikana ja se lähetetään kaikille haasteeseen mukaan ilmoittautuneille.  Ryhmä ottaa yhteyttä alueensa lähikouluun ja sen kotitalousopettajaan sekä sopii oppitunnin pitämisestä Hävikkiviikolla 11.–15.9.2017 (vko 37).

Oppitunti hävikistä ja ”Hävikki-battle” 8–9 luokan kotitalousoppitunnilla

Oppitunnilla ammattikoulun tai ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä pitää alustuksen ruokahävikistä ja antaa vinkkejä hävikin vähentämiseksi kotona.

Sen jälkeen oppilaille järjestetään ”Hävikki-battle”, jossa ryhmät valmistavat hävikkiuhan alla olevista elintarvikkeista mahdollisimman herkullisen aterian. Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat spar¬raavat ryhmiä ruoan valmistuksessa. Luokka valitsee keskuudestaan parhaiten haasteessa onnistuneen ryhmän.

Hävikki-battle voidaan järjestää myös ihan tavallisena kotitalouden oppituntina ilman oppilaitosyhteistyötä. Kotitalousopettajat voivat myös ladata käyttöönsä valmiin materiaalin oppitunnin pitämiseen.

S-ryhmä on mukana haastekampanjassa

”Hävikki-battlessä” käytettävät elintarvikkeet saadaan S-ryhmän lähimyymälöiltä. Ilmoittautumisen jälkeen saat alueesi S-ryhmän yhteyshenkilön yhteystiedot joka neuvoo mistä myymälästä hävikkiuhan alla olevat elintarvikkeet voi noutaa. Vaihtoehtoisesti hävikki-battlen voi järjestää myös kotitalousluokasta löytyvistä raaka-aineista kokoamalla sekalaisia elintarvikkeita oppilaille yllätyslaatikkoon ja oppilaat valmistavat aterian näistä raaka-aineista.

Osallistujien kesken arvotaan palkintoja

Kaikkien haasteen vastaanottaneiden ammattioppilaitosten ja -korkeakoulujen kesken arvotaan palkintona oppilaitoksen toiveen mukaan Suomen Kokkimaajoukkueen johtajan tai maajoukkuekokin vierailu koululle ja muita yllätyspalkintoja. Myös kotitalousopetuksen ryhmille on luvassa maistuvia yllätyspalkintoja. Hävikkihaaste-kampanjan organisoinnista ja materiaalin tuottamisesta vastaa Motiva. Kampanjan rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja:
Elina Ovaskainen, Motiva Oy, elina.ovaskainen(at)motiva.fi, puh. 040 774 9390