Hävikki-battle

Kaksi tuhatta yläasteikäistä mittelöi Hävikki-battlessa

 

Hävikkiviikolla 2017 (vko 37) käynnistyy oppilaitosten uudenlainen yhteistyöprojekti "Hävikki-battle" peruskoulujen kotitalousluokille ja ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen kokki- ja restonomiopiskelijoille.

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat saavat noutaa lähimmästä S-ryhmän myymälästä hävikkiraaka-aineita, joista luokissa valmistetaan kahden ruokalajin aterioita. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen.

Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Hävikkibattleen on ilmoittautunut mukaan yhteensä 32 koulua ja kaikkiaan battleen osallistuu noin 2000 oppilasta.

Hävikki-battleen Hävikkiviikolla 11.-17.9.2017 osallistuvat koulut:

Alavuden yläkoulu
Armfeltin koulu
Hauhon Yhtenäiskoulu
Hämeenkylän koulu
Hämeenkyrön Yhteiskoulu
Ivalon yläaste
Jokiniemen koulu
Jynkänlahden koulu
Järvenperän koulu
Kallahden peruskoulu, Merilahden peruskoulu 1.8. alkaen
Kaurialan koulu
Kivelän koulu
Koivusaaren koulu
Lielahden koulu
Nilakan Yhtenäiskoulu
Nisulanmäen koulu
Porin Lyseon koulu
Pukinmäenkaaren peruskoulu
Rantakylän yhtenäiskoulu
Rauman normaalikoulu
Raumon koulu
Riistaveden koulu
Sakarinmäen peruskoulu
Saunalahden koulu
Sipoonlahden koulu
Tampereen seudun ammattiopisto
Turengin yhteiskoulu
Töysän yläaste
Vaalan yhtenäiskoulu
Vehmersalmen koulu
Veromäen koulu
Vesalan peruskoulu
Ähtärin yhteiskoulu

Syksyn 2017 osalta ilmoittautuminen on jo päättynyt. Tervetuloa mukaan ensi vuonna! 

 

NÄIN HAASTE TOIMII

 

Restonomi- ja kokkiopiskelijat opettavat yläkoululaisia kokkaamaan hävikistä

Ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kokki- ja restonomiopiskeiljoista muodostetaan neljän hengen ryhmiä. Oppilaitos ilmoittautuu mukaan haasteeseen saasyödä.fi -sivustolla ja lataa käyttöönsä valmiin materiaalin ja ohjeet oppitunnin pitämiseksi 8–9 luokan kotitaloustunnilla. Materiaali julkaistaan kevään 2017 aikana ja se lähetetään kaikille haasteeseen mukaan ilmoittautuneille.  Ryhmä ottaa yhteyttä alueensa lähikouluun ja sen kotitalousopettajaan sekä sopii oppitunnin pitämisestä Hävikkiviikolla 11.–15.9.2017 (vko 37).

Oppitunti hävikistä ja ”Hävikki-battle” 8–9 luokan kotitalousoppitunnilla

Oppitunnilla ammattikoulun tai ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä pitää alustuksen ruokahävikistä ja antaa vinkkejä hävikin vähentämiseksi kotona.

Sen jälkeen oppilaille järjestetään ”Hävikki-battle”, jossa ryhmät valmistavat hävikkiuhan alla olevista elintarvikkeista mahdollisimman herkullisen aterian. Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat spar¬raavat ryhmiä ruoan valmistuksessa. Luokka valitsee keskuudestaan parhaiten haasteessa onnistuneen ryhmän.

Hävikki-battle voidaan järjestää myös ihan tavallisena kotitalouden oppituntina ilman oppilaitosyhteistyötä. Kotitalousopettajat voivat myös ladata käyttöönsä valmiin materiaalin oppitunnin pitämiseen.

S-ryhmä on mukana haastekampanjassa

”Hävikki-battlessä” käytettävät elintarvikkeet saadaan S-ryhmän lähimyymälöiltä. Ilmoittautumisen jälkeen saat alueesi S-ryhmän yhteyshenkilön yhteystiedot joka neuvoo mistä myymälästä hävikkiuhan alla olevat elintarvikkeet voi noutaa. Vaihtoehtoisesti hävikki-battlen voi järjestää myös kotitalousluokasta löytyvistä raaka-aineista kokoamalla sekalaisia elintarvikkeita oppilaille yllätyslaatikkoon ja oppilaat valmistavat aterian näistä raaka-aineista.

Osallistujien kesken arvotaan palkintoja

Kaikkien haasteen vastaanottaneiden ammattioppilaitosten ja -korkeakoulujen kesken arvotaan palkintona oppilaitoksen toiveen mukaan Suomen Kokkimaajoukkueen johtajan tai maajoukkuekokin vierailu koululle ja muita yllätyspalkintoja. Myös kotitalousopetuksen ryhmille on luvassa maistuvia yllätyspalkintoja. Hävikkihaaste-kampanjan organisoinnista ja materiaalin tuottamisesta vastaa Motiva. Kampanjan rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja:
Elina Ovaskainen, Motiva Oy, elina.ovaskainen(at)motiva.fi, puh. 040 774 9390

 

Hävikki-battle -esite ammattikouluille ja ammattikorkeakouluille >>

Hävikki-battle -esite kotitalouden valinnaisryhmille >>