Kestävät ruokavalinnat

 

 

Miksi ruokavalinnoilla on väliä?
 

  1. Ruoka on merkittävä ympäristökuormituksen aiheuttaja
  2. Kuluttajat voivat valinnoillaan vähentää huomattavasti ruoan ympäristövaikutuksia
  3. Hyvät valinnat eivät ole vaikeita ja ne edistävät myös hyvinvointiasi

Suurin osa kulutuksemme ympäristö- ja ilmastovaikutuksista aiheutuu syömästämme ruoasta, asumisesta ja liikkumisesta. Ruoan osuus kulutuksen ympäristövaikutuksista on noin kolmannes. Ruoka ja sen tuotanto vaikuttaa ympäristöön monin eri tavoin. Esimerkiksi puolet Itämerta rehevöittävistä Suomen päästöistä on peräisin ruoan tuotannosta.

 

Kuluttajilla on avaimet muutokseen

Ruoantuotanto aiheuttaa aina ympäristövaikutuksia, vaikka maatalouden ja teollisuuden prosesseja tehostettaisiin ja tuotanto perustuisi uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Maataloudessa
syntyy luontaisesti paljon ympäristövaikutuksia, joihin ei voida teknologisesti vaikuttaa.
Jos kuluttaja sen sijaan valitsee lautaselleen kasvispainotteista ruokaa, voi ympäristökuorma olla jopa
viisikertaisesti pienempi kuin paljon lihaa, erityisesti naudanlihaa sisältävässä ateriassa.

 

Vaivatonta ja terveellistä

Ruoan ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää merkittävästi pienillä muutoksilla ruokavaliossa. Tehokkaimmat keinot ovat lihan, erityisesti naudanlihan käytön vähentäminen, kasvisten käytön lisääminen sekä ruokahävikin minimointi. Syömme lihaa enemmän kuin ravitsemuksellisesti olisi suositeltavaa. Kun teet hyviä valintoja ympäristön kannalta, teet hyvää myös terveydellesi. 

 

Lähteet:
SYKE: Envimat-tutkimus 2009
Luonnonvarakeskus
Valton ravitsemusneuvottelukunta: Ravitsemussuositukset 2015

Valtion ravitsemusssuosittelukunta: Ravitsemussuositukset 2015 - See more at: http://www.saasyoda.fi/pid%C3%A4tk%C3%B6-lihasta#sthash.cJnOrh7r.dpuf

 

Valtion ravitsemusssuosittelukunta: Ravitsemussuositukset 2015 - See more at: http://www.saasyoda.fi/pid%C3%A4tk%C3%B6-lihasta#sthash.cJnOrh7r.dpuf