Kuivahtaneen leivän ja pullan uusi elämä

Kuivahtaneista leipätuotteista on moneksi! Vaalean leivän voi kuivattaa korpuksi ja rouhia korppujauhoksi. Leivän ja pullanpaloista voi loihtia  monia helppoja ja maistuvia ruokalajeja. Kuivuneesta leivästä saa myös erinomaisia krutonkeja keittoja ja salaatteja piristämään.

Jos päivän vanha pulla tuntuu kuivahkolta, pirskota maitotippoja sen päälle ja lämmitä lyhyen aikaa miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa - laiskiaispulla on valmis. Myös kuivahtaneelle leivälle voit pirskottaa muutaman vesitipan ja panna palan vähäksi aikaa mikroaaltouuniin miedolle lämmölle. Ruisleivälle kaikkein lyhin, miedoin lämpö.

Kreikkalainen ranskanleipä

Kuivahtaneen vaalean leivän kunniallinen loppu. Tarjoa vaikka välipalana tai brunssilla. Maustamaton jogurtti leivän päällä kruunaa nautinnon.

2 annosta:

    2 (pientä) kanamunaa
    1,5 dl maitoa
    ripaus jauhettua kanelia
    ripaus jauhettua kardemummaa
    ripaus jauhettua muskottipähkinää
    ripaus jauhettua neilikkaa
    2 palaa kuivunutta vaaleaa leipää
    25 g voita
    ½ dl juoksevaa hunajaa

Ohje
Lämmitä maito. Sekoita lämpimään maitoon munat ja makusi mukaiset mausteet. Jos joku mausteista puuttuu, ei haittaa. Aseta kolmioiksi leikatut leipäpalat matalaan kulhoon ja kaada maitoseos päälle. Anna imeytyä noin 5 minuuttia.
Lämmitä (teflon)pannu ja lisää voi. Anna voin kiehahtaa ja lisää leipäpalat. Kypsennä leivät kauniin kullanruskeiksi kuumalla pannulla noin minuutin ajan/puoli. Valuta päälle hunajaa ja tarjoa heti.

 

Leipävanukas

Vaalea leipä pääsee helposti kuivahtamaan kaappiin. Vaan eipä hätää – tällä ohjeella koppuraisinkin paahtoleivänpala herää uuteen kukoistukseen!

4 annosta:

    5-6 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
    2 dl maitoa
    1 rkl sokeria
    1 tl vanilja/vanilliinisokeria
    1/3 tl kardemummaa ja/tai kanelia
    1/2 dl rusinoita tai mantelirouhetta tai rouhittua pähkinää tms. oman maun mukaan
    Päällys: 1 dl sokeria ja 1 iso kananmuna

Ohje
Leikkaa leipäpalat vinottain. Sekoita syvälle lautaselle maidon joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja mausteet.
Kasta leipäpalat huolellisesti maidossa. Voitele uunivuoka. Asettele palat vuokaan terävät kulmat ylöspäin ja ripottele väliin rusinat/rouheet.
Vatkaa muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada vaahto leipien päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu. Tarjoa lämpimänä.

(Lähde: Helsingin Sanomat)

 

Valkosipulikastike

Ainekset:

    3–5 valkosipulinkynttä
    7–8 viipaletta paahto- tai ranskanleipää
    ½ tl suolaa
    3 rkl valkoviinietikkaa
    1½ dl öljyä

Kuori valkosipulinkynnet ja hiero ne huhmareessa massaksi. Poista leivästä kuoret ja pane leivänsisukset likoamaan kylmään veteen. Kun leipä on pehmeää, puserra vesi tarkoin pois ja pane leipä, suola ja valkosipulitahna monitoimikoneeseen (tai kulhoon ja käytä sähkövatkainta). Lisää koneen käydessä viinietikka ja sekoita massa tasaiseksi. Kaada koneen käydessä öljy hitaasti joukkoon. Anna öljyn aina välillä imeytyä leipään. Valmis kastike on tasaista ja kermamaista. Sitä voi ohentaa vedellä. Tarjoa kalan, lihan tai vihannesten kastikkeena.

Pullavanukas

Liota pullan tai ranskanleivän paloja munamaidossa. Voitele paistovuoka voilla tai margariinilla. Lado siihen vuorotellen seosta ja hilloa. Paista kauniin ruskeaksi 150 asteessa noin 40-45 min. Tarjoa heti vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Tallimestarin jälkiruoka

Kuivettuneen ruisleivän murusia ruskistetaan ruokaöljyssä paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Murusia pannaan vuorotellen omenahillon kanssa astiaan. Nautitaan heti vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Pappilan hätävara

Pappilan hätävara syntyy pikkuleipien ja kakkujen murusista. Kostuta niitä tarpeen mukaan tilkalla maitoa tai mehua. Lado astiaan vuorotellen kerros murusia, puolukkahilloa ja ohuelti kermavaahtoa. Puolet kermavaahdosta voi korvata kevytrahkalla.

Lähteet: lovefoodhatewaste.com, kotikokki.net, Penninvenyttäjän keittokirja (Marttaliitto) ja fiksut kotikokit.