Tutustu näytteilleasettajien ohjelmaan

Fiksuruoka.fi
Fiksuruoka.fi vähentää ruokahävikkiä myymällä elintarvikkeiden poisto ja jäännöseriä huokeaan hintaan. Tule nappaamaan festareilta alennuskoodi, tuotenäytteitä ja testaamaan palvelua sekä tapaamaan ihmiset tämän uuden yrityksen takana!


From Waste to Taste
Otimme ilmastonmuutoksen torjunnassa kaikki keinot käyttöön ja teemme nyt myös hävikkileivästä olutta! Tule siis kojullemme maistamaan Wasted-olutta, jota on saatavilla vain rajoitettu määrä. Tarjolla myös makuja Loopin keittiöstä a la keittiömestari Pauli Hakala.


Helsingin yliopiston kotitaloustieteen opiskelijat
Löytyykö jääkaapistasi toisinaan pilaantuneita elintarvikkeita? Tiedätkö missä lämpötilassa ja miten ruoka-aineita pitäisi säilyttää? Onko väliä mihin kohtaan jääkaappia mitäkin sijoitat? Tiedätkö missä on jääkaappisi kylmin tai lämpimin alue? Voiko aisteihin luottaa elintarvikkeiden käyttökelpoisuutta arvioitaessa?
Tule etsimään vastauksia näihin kysymyksiin Helsingin yliopiston kotitalousopettajaopiskelijoiden kanssa!


HSY /Ilmastoinfo
HSY:n Ilmastoinfon pisteellä pilkotaan ruokahävikkiä hauskojen tehtävien avulla. Pääset rakentamaan oman ruokalautasesi ja pelaamaan hävikkidominoa. Pyöräytä onnenpyörää, saat palkinnon!


HOK-Elanto
HOK-Elannon Prismat lahjoittava festareille hävikkiään, josta Laurea-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat valmistavat kasvisaterioita noin 300:lle ruokailijalle. Hävikkilounasta on tarjolla Kellohallissa klo 11.30-15. Lounaan tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan John Nurmisen Säätiölle Itämerensuojelutyöhön.


K-ruokakaupat, Viimeiseen muruseen -kokkausdemot
Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmasta tuttu tähtikokki Alex Nurmi, loihtii K-ryhmän messuosastolla kotitalouksien tyypillisistä tähteistä uusia maistuvia välipaloja ja aterioita ja antaa vinkkejä tähteiden tuunaamiseen kotona. Luvassa viime vuoden tapaan jälleen uusia reseptejä hävikin hyödyntämiseksi. Lisäksi pääset kysymään kysymyksiä K-ryhmän edustajalta K-ruokakauppojen hävikinhallinasta. Viidentoista minuutin kokkausdemot alkavat festaripäivänä vartin yli tasatunnein – seuramaan pääset myös K-ruoka Facebookin kautta!


Kuluttaja-lehti ja Kuluttaliitto
Kuluttaja-lehti toimii valtakunnallisen Hävikkiviikon 11.-17.9. järjestäjänä. Tule tutustumaan Hävikkiviikkoon ja hae mukaasi maksuton Kuluttaja-lehden hävikkinumero ständiltämme. Mukana on myös Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry esittelemässä toimintaansa.


Luonnonvarakeskus
Luken ständillä pääset tutustumaan ajankohtaiseen ruokahävikkitutkimukseen, kuten Wastestimator -hankkeen tuloksiin ravitsemispalveluiden ruokahävikistä. Esittelemme myös uutta Circwaste -hanketta, joka kartoittaa ruokahävikin uudenlaisia mittauskeinoja sekä tapoja vähentää ruokahävikkiä ravintoloissa. Esillä on Circwaste -hankkeessa käytettävä älykäs mittausjärjestelmä, joka antaa suoran palautteen astianpalautuksessa asiakkaille, jotka eivät syö lautastaan tyhjäksi.


Lunchie
Lunchie Market tarjoaa Hävikkiviikon ajan -20% alennuksen kaikista Lunchie Marketin kautta ostetuista aterioista. Edun voi lunastaa lisäämällä koodin SAASYÖDÄ20 sovelluksessa tehtävän maksutapahtuman yhteyteen. Enemmän tietoa sovelluksesta ja Hävikkiviikon tarjouksista saat seuraamalla Lunchie Marketin Facebook-sivua.

Hävikkifestareilla Lunchie Marketin henkilökunta esittelee Lunchie Marketin toimintaa, sekä ylläpitävät Lunchie Market sovelluksen demo-ravintolaa jonka kautta festarivieraat voivat lunastaa edullisia tarjous-aterioita.


NeighbourFood
Valokuvauta itsesi NeighbourFoodin osastolla ja osallistu kilpailuun.


Omenasieppari
Omenasieppari palkkaa vaikeasti työllistyviä ja osatyökykyisiä henkilöitä, kuten kehitysvammaisia, autismin kirjon henkilöitä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria keräämään pihanomistajien ylijäämäomenat talteen. Omenoista puristamme 100% puhdasta ja paikallista mehua, jossa maistuu ilo ja mahdollisuus! Tervetuloa ständillemme tapaamaan keräilijöitämme ja maistamaan mehua juuri poimituista lähiompuista!


ResQ
ResQ on ravintoloiden ja kahviloiden ylijäämäruokaa edullisesti kuluttajille välittävä sovellus. ResQ:n käyttö onkin mitä näppärin ekoteko arjen ruokailuhetkiin.
Joko olet ehtinyt pelastaa ensimmäiset annoksesi? Tule ständillemme kuulemaan parhaat vinkit siihen, kuinka sovellus voi piristää arkeasi!


Vaasan Oy
Vaasan Ruispalat leipä muuntuu hävikistä herkuksi, kun teemme parasta ennen päiväyksen ohittaneista leivistä maukasta naposteltavaa.


WeFood Suomi
Kirkon Ulkomaanapu tuo menestyksekkään, ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän WeFoodin Tanskasta Suomeen. Vapaaehtoisvoimin toimiva WeFood-hävikkiruokakauppa kerää nyt joukkorahoitusta kaupan perustamiseksi Suomeen. Hävikkiruokakaupan tuotot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Ständillä voit osallistua hävikin pienentämiseen ostamalla WeFoodin 15 euron virtuaaliosakkeen. WeFoodin virtuaaliosakkaana tuet Suomen ensimmäisen hävikkiruokakaupan perustamista, saat designeri Otto Koivusen suunnitteleman minijulisteen, kutsuja WeFoodin asiakastilaisuuksiin sekä 10% alennuksen WeFood-kaupassa myytävistä elintarvikkeista vuoden ajan.


Yhteinen Pöytä
Yhteinen pöytä on verkosto, joka kehittää vantaalaista, yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa ja hävikkiruoan keskitettyä jakelua. Verkostoon kuuluvat noin 30 ruokahävikin lahjoittajaa (kaupat, elintarviketehtaat ja tukut) ja noin 40 vastaanottavaa tahoa eli ruoka-apua Vantaalla jakavat järjestöt, kaupungin asukastilat ja seurakunnat sekä koulutusyhteistyökumppaneita. Hävikin kuljetuksesta verkostoon vastaa Vantaan kaupungin työllistävä hävikkiterminaali. Yhteistä pöytää hallinnoivat ja rahoittavat Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakunnat. Yhteinen pöytä on saanut Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus2050 -päätunnustuksen 31.5.2017 ja on Sitran Kiertotalouden tiekartalla.

Kerromme ständillämme siitä, miten syömäkelpoinen ruokahävikki (keskimäärin 35 000 kiloa viikossa) ohjataan Vantaan alueella tehokkaasti noin 5000 ihmisen hyödyksi viikoittain. Hävikin logistiikkaa käytetään työllistämisen väylänä ja osallisuus lisääntyy yhdessä yhteisöruokailuja tehden.