Aukioloaikojen vapauttaminen vähensi hävikkiä

Eduskunta teki päätöksen kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta joulukuussa 2015. Lidlissä aukioloaikojen pidentämistä lähdettiin ensin testaamaan noin 20 myymälässä. Kokeilulla haluttiin saada selville, minkä pituiset aukioloajat ovat kaupan kannalta kannattavia. Toukokuun alusta alkaen kaikissa Lidlin myymälöissä on siirrytty uusiin aukioloaikoihin ja nyt Lidl pitää kaikkien myymälöidensä ovet auki maanantaista lauantaihin klo 8–21 ja sunnuntaisin 11–19. Pääkaupunkiseudulla Lidlit ovat auki kesäsunnuntaisin klo 21 asti.

Menekki tasaantui

Kauppojen aukioloaikojen pidentämisellä on ollut positiivinen vaikutus hävikkiin – menekin tasaantumisen myötä hävikki on vähentynyt ja analysointi on helpottunut. Aiemmin erityisesti ennen pitkiä juhlapyhiä varauduttiin kysyntäpiikkiin. Toteutuneeseen menekkiin vaikuttivat kuitenkin monet tekijät, joista osa oli vaikeasti ennustettavia. Tämä johti helposti hävikin lisääntymiseen normaalista. Kaupat olivat monta päivää peräjälkeen kiinni, mikä lisäsi tuoretuotteiden hävikkiä. Aukioloaikojen vapauduttua myös asiakkaiden on ollut helpompi varautua juhlapyhiin, koska ylimääräistä ruokaa ei tarvitse varata.

– On ollut selvästi havaittavissa, että mitä enemmän myymälät ovat auki, sen vähemmän on ollut poistoja eli hävikkiä, projektipäällikkö Olli Sirainen Lidliltä vahvistaa.

Huolellista analysointia ja optimointia

Lidlissä on käytössä prosessi, jolla voidaan seurata tuotteiden menekkiä jopa tuntitasolla. Järjestelmää on jatkuvasti pyritty kehittämään tilausprosessien optimoimiseksi. Järjestelmä tarkistaa menekin ja arvioi sen pohjalta seuraavien päivien tilaustarpeen. Tuotteita, joiden menekki on pienempi, tilataan automaattisesti vähemmän. Lisäksi järjestelmän avulla pystytään seuraamaan, mikä tuote aiheuttaa hävikkiä ja näin mahdollisiin virhetilauksiin päästään paremmin kiinni. Pidentyneet aukioloajat ovat lisänneet ennusteiden luotettavuutta.

– Olemme myös kehittäneet hävikin hallintaa Päivittäistavarakauppa ry:n materiaalitehokkuushankkeessa, jossa on hyödynnetty Kauppavalmennus Oy:n kehittämää työkalua. Tapaamme kerran kuussa ja tarkastelemme hävikkiin päätyneitä tuotteita ja yritämme löytää uusia näkökulmia ja keinoja vähentää hävikkiä, Olli Sirainen kertoo.

– On myönnettävä, että tällainen analysointi ja optimointi on hauskaa! Hävikki syntyy pienistä puroista, joten pienillä parannuksilla voidaan lopulta saavuttaa suuri hyöty, Sirainen summaa.