Hävikkiä vähennetään kaupoissa monin eri keinoin

 Vuodesta 2015 lähtien kaupan alalla on seurattu elintarvikehävikin kokonaismäärää. Vuonna 2017 se oli 1,87% kokonaisvolyymistä. Hävikin vähentämiseksi työskennellään kaupoissa päivittäin monin tavoin.  Hävikin vähentäminen on onnistunut hyvän menekinhallinnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, vapautuneiden aukioloaikojen sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä

Ennustavien tilausjärjestelmien käyttö on kehittynyt huomattavasti viime vuosina. Pisimmälle kehitettyjä malleja sovelletaan hävikin kannalta vaativimpiin tuoteryhmiin, kuten leipä, kasvikset, einekset, kala sekä liha- ja maitotuotteet.

Pieniä pakkauskokoja tarjoamalla kauppa ja elintarviketeollisuus auttavat vähentämään kotitalouksissa syntyvää hävikkiä. Toisaalta kuluttajat voivat auttaa kauppaa hävikin vähentämisessä välttämällä tuoreimman päiväysmerkinnän tuotteiden hamstrausta.

 

Ruokahävikkiä luovutetaan eteenpäin jätehierarkian periaatteita noudattaen

Ruokahävikin käsittelyssä kaupan ala noudattaa jätehierarkian periaatteita. Ensisijaisesti hävikki ohjataan ihmisravinnoksi hyväntekeväisyyteen. Se osa kauppojen elintarvikehävikistä, mitä hyväntekeväisyysjärjestöt eivät pysty ottamaan vastaan, voidaan hyödyntää eläinrehun raaka-aineena tai toissijaisesti energiantuotannossa bioetanolin tai biokaasun raaka-aineena. Suomessa ei toimiteta ruokajätettä kaupoista lainkaan kaatopaikoille.