Kaupat

Kaupat etsivät keinoja hävikin vähentämiseen

Hävikin synnyn ehkäisy on kaupan perustehtävä, jossa onnistuminen vaikuttaa suoraan kannattavuuteen. Hävikin vähentäminen on myös kaupalle vastuullisuustyötä.

Kauppojen hävikin vähentäminen onnistuu hyvän menekinhallinnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, vapautuneiden aukioloaikojen sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.  Kaupan erilaisiin keinoihin vähentää hävikkiä voit tutustua tarkemmin täällä >>

Kaikkea hävikkiä ei kuitenkaan voida välttää. Vuonna 2017 hävikkiin päätyi 1,87 prosenttia elintarvikkeista. Kaupan hävikki ohjataan ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen. Ruokahävikkiä hyödynnetään myös rehun raaka-aineena ja sitä toimitetaan bioetanolin ja biokaasun tuotantoon. Viimeisenä vaihtoehtona on hävikin toimittaminen biojätteen erilliskäsittelyyn.  Suomessa ei toimiteta ruokajätettä kaupoista lainkaan kaatopaikoille.