Leivät

Säilytyspaikka ja lämpötila:

Leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vanhenee nopeammin.

Muovipussissa myyty leipä kannattaa säilyttää muovipussissa. Paperipussissa leivän kovettuu nopeasti, mutta paperipussissa myytyä leipää ei kannata siirtää muovipussiin, sillä leivän rapeus kärsii muovipussin kosteudesta. 

Säilyvyys

Lihatiskiltä ostettu tuore liha kannattaa käyttää mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakastaa se heti. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha on kypsennettävä jo ostopäivänä.

Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomina pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan säilytät lihan tarpeeksi viileässä ja valolta suojattuna. Voit myös kypsentää lihan saman tien myöhempää käyttöä varten, mutta kypsennettynäkin se tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Pakastimessa liha säilyy kolmisen kuukautta, vähärasvainen liha pidempäänkin, edellyttäen että liha on pakastettu tuoreena.

Kala säilyy oikein säilytettynä fileinä kolmesta neljään päivään. Kotona jääkaapissa kala säilyy puolet lyhyemmän ajan kuin kaupan kalatiskissä. Kylmäketju ja säilytyslämpötila vaikuttavat oleellisesti kalan säilyvyyteen.

 

 

Image: