Halusimme kehittää AITO-kassin annoksista helppoja ja maistuvia ruokia, jotka olisivat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Ruokahävikkiä minimoidaksemme pyrimme siihen, että kassi sisältää vain tarvittavan määrän aineksia – ei mitään ylimääräistä. Kaikki reseptit ovat saaneet Sydänmerkin osoituksena terveellisestä kokonaisuudesta.
Periaatteemme olivat nämä:
- Paljon kasviksia ja kasviruokavaihtoehtoja
- Naudanlihan sijaan liharuokina possua tai kanaa
- Suosimme kotimaisia elintarvikkeita ja sesongin kasviksia
- Riisin tilalla käytimme maukkaita kotimaisia viljoja, jotka ovat täysjyvää ja sisältävät runsaasti kuitua
- Makua yrteistä suuren suolan määrän sijaan
- Ruoissa on pyritty vähentämään kovan rasvan lähteitä kuten rasvaisia liha- ja maitotuotteita. Rasvaiset maitotuotteet kuten kermat ja creme fraichet korvattiin kaurapohjaisilla tuotteilla, koska ne sisältävät hyvälaatuista rasvaa ja niiden ympäristövaikutukset ovat perinteisiä tuotteita pienemmät
Näitä olisimme myös halunneet käyttää:
AITO-kassin kokeiluvaiheessa seuraavien raaka-aineiden käyttö ei säilytyslämpötilojen tai epävarman saatavuuden takia ollut mahdollista.
- Kotimaiset tuoreet kalat - haasteena säilytyslämpötila
- Kotimaiset metsäsienet – epävarma saatavuus kaupoissa
- Riista ja kotimaiset tuoreet marjat – epävarma saatavuus kaupoissa
- Osa mainioista tuotteista ei soveltunut käyttöön väärän pakkauskoon vuoksi
Toivottavasti pääsemme jatkossa kehittelemään annoksia näidenkin raaka-aineiden ympärille.
Image:
