Ottaisitko naapuriltasi vastaan ruokaa?

Saa syödä! -hankkeessa kokeilimme, voisiko ylijääviä ruoka-aineita jakaa taloyhtiöissä ja siten vähentää ruokahävikkiä. Kolme kuukautta kestävä kokeilu toteutettiin Helsingin Roihvuoressa noin 200 asukkaan taloyhtiössä yhdessä asukkaiden kanssa. Kokeilun toteutuksesta vastasi palvelumuotoiluyritys Palmu Inc.

”Herkkupesä” taloyhtiön ruoanjakopisteeksi

Saa Syödä -kokeilussa taloyhtiön kylmäkellariin järjestettiin ruoan jakopiste ”Herkkupesä”. Sinne sai viedä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, avaamattomia ruokapakkauksia, joissa on vielä parasta ennen aikaa jäljellä, tai samana päivänä valmistettuja ruokia. Taloyhtiön  asukkaat saivat ottaa syötäväkseen Herkkupesään jätettyjä ruokia.

Palvelu muovautui asukkaiden kokemusten perusteella kokeilun edetessä.

Tavoitteena löytää uusia keinoja ruokahävikin vähentämiseksi

Kokeilulla kerättiin tietoa siitä, millä ehdoilla ruoan jakaminen voisi olla mahdollista ja voisiko ruoan jakaminen taloyhtiöissä vähentää ruokahävikkiä siinä määrin, että sillä olisi ekologista merkitystä. Haasteita oli paljon, sillä tyypillisesti ruoka päätyy roskiin siitä syystä, että se on unohtunut jääkaappiin. Toisin sanoen sitä ei ole joko ehditty valmistaa tai käyttää ennen kuin se ehtii pilaantua.

Kokeilun tavoitteena oli synnyttää muihinkin taloyhtiöihin monistettavissa oleva konsepti. Kerromme näillä sivuilla siitä, mitä kokeilun aikana opittiin ja mitä kannattaa huomioida, jos haluaa aloittaa vastaavan toiminnan omassa naapurustossa. Taloyhtiön motiivina toiminnan aloittamisessa voikin ympäristönäkökohtien lisäksi olla vaikkapa halu lisätä yhteisöllisyyttä.

Katso uutisklippi kokeilusta, Kymmenen uutiset 22.11. MTV3 >>

Image: