Pidätkö lihasta?

Merkittävin yksittäinen keino pienentää ruoan ympäristövaikutuksia on lihan käytön vähentäminen ja siirtyminen kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. Jos kasvissyönti ei kuitenkaan tunnu omalta jutulta, voi ympäristökuormitukseen vaikuttaa silti merkittävästi suosimalla kanaa tai possua naudanlihan sijaan. Naudanlihan ympäristökuormitus on 3-4 kertainen broileriin ja possuun verrattuna.  Tämä johtuu siitä, että ne tarvitsevat yhden lihakilon tuottamiseksi viisi kertaa vähemmän rehua kuin nauta.

Jos syöt naudanlihaa, valitse kotimaista

Jos syöt naudanlihaa, kannattaa valita kotimaista lihaa, sillä Eurooppalaisesta tuotannosta poiketen, Suomessa noin 80 % naudanlihasta tulee yhdistetystä maidon ja lihantuotannosta. Yhdistetystä tuotannosta saadaan lihan lisäksi
myös maitoa, jolloin tuotanto on tehokkaampaa ja lihan ilmasto- ja rehevöittävät
vaikutukset ovat noin kolmanneksen pienemmät kuin lihakarjatilalla tuotetulla lihalla. 

Vinkkejä lihan vähentämiseen:

  • Lisää liharuoissa kasvisten määrää, jolloin lihaa tulee syötyä vähemmän
  • Syö kasviksia sekä lämpinä lisukkeena että salaattina. Näin kasviksia tulee syötyä enemmän.
  • Korvaa lihaa kasviproteiineilla kuten papuvuilla, herneillä, linsseillä, pähkinöillä ja siemenillä. Hyviä kotimaisia proteiinilähteitä ovat herneet ja härkäpapu. Ruotsissakin viljellään jo mustapapua, valkopapua, ruskeita papuja ja kidneypapuja.

Lihan vähentäminen tekee hyvää myös terveydellesi 

Rehuntuotantoa tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää olisi käyttää peltoala suoraan ihmisravinnon tuotantoon. Siksi liharuoka kannattaa välillä korvata kasvisruoalla, joka sisältää esimerkiksi papuja, linssejä, herneitä, siemeniä tai pähkinöitä. Syömme viikoittain lihaa keskimäärin yli kilon, vuosittain 15 kiloa enemmän kuin 20 vuotta sitten. Ravitsemussuositusten mukaan lihaa ei tulisi syödä viikossa yli 500 grammaa, mikä tarkoittaa noin 70 grammaa päivässä. Syöpäjärjestöjen suositus on tätäkin pienempi, 300 grammaa viikossa.

Maitoa ja kermaa voi korvata kasvipohjaisilla tuotteilla

Lihan ohella myös muilla eläinperäisillä tuotteilla on kasvikunnan tuotteita suuremmat ympäristövaikutukset. Esimerkiksi rasvaisilla maitotuotteilla kuten juustolla ja kermalla on melko suuri ympäristökuormitus.  Juuston  kuormittavuus johtuu siitä, että yhden juustokilon tuottamiseksi tarvitaan 9-13 kiloa maitoa.

Juustoja ja kermaa kuitenkin käytetään suhteessa vähemmän kuin maitoa, joten ympäristökuormitukseltaan maito saattaakin olla ruokavaliotasolla edellämainittuja merkittävämpi.  Maitoa ja kermaa kannatta välillä korvata kasvipohjaisilla tuotteilla esimerkiksi kauramaidoilla ja -kermoilla. Kasvipohjaisten tuotteiden etu on, ettei niiden tuottamiseksi tarvitse kasvattaa ensin suuria määriä rehua maitokarjan kasvattamiseksi, vaan pellolta ruoka päätyy suoraan kuluttajan suuhun.
Lisää vinkkejä maidon korvaamiseen saat Syö hyvää -sivuilta. >>

 

Lähteitä:
Luonnonvarakeskus
Ruokatieto yhdistys: Tietohaarukka 2015
Valtion ravitsemusssuosittelukunta: Ravitsemussuositukset 2015
Image: