Prisman käyrät kurkut ja muotopuolet tomaatit maistuvat suomalaisille

 

Vuoden 2014 syyskuusta lähtien Prismoissa on myyty muotopuolia käyriä kurkkuja ykkösluokan kurkkujen rinnalla. Kuluttajille ne ovat maistuneet erinomaisesti.

Käyriä kurkkuja on myyty syyskuusta 2014 alkaen yhteensä noin 800 000 kiloa ja tällä hetkellä niitä on myynnissä kaikissa 64 Prismassa. Pulmana on ollut lähinnä kurkkujen saatavuus, eikä reippaaseen kuluttajakysyntään ole aina pystytty vastaamaan.

Espanjalaisen kurkun myynti väheni

Ranskassa ja Briteissä muotopuolia vihanneksia on markkinoitu kuluttajille nimenomaan hävikkiä vähentävänä tuotteena. Suomessa nämä kakkosluokan vihannekset ovat aiemmin päätyneet teollisuuden raaka-aineeksi, joten niiden vähittäismyynnillä ei ole niin suoraa vaikutusta hävikkiin.

Sympaattisten, edullisempien kotimaisten käyrien kurkkujen myynti on sen sijaan vähentänyt espanjalaisten kurkkujen myyntiä, mikä on kotimaisen tuotannon näkökulmasta hyvä asia. Ykkösluokan kurkkujen hintaan käyrien kurkkujen myynnillä ei ole ollut vaikutusta suuntaan eikä toiseen.

Muitakin muotopuolia vihanneksia on etsitty

Käyrien kurkkujen rinnalle saatiin tammikuussa 2016 myyntiin myös toisenlaiset tomaatit. Niitä ei ole riittänyt myyntiin kaikkiin Prisman myymälöihin. Tällä hetkellä niitä löytyy noin 30 Prisman valikoimista. Valikoimajohtaja Antti Oksa SOK:lta kertoo, että myös muita vastaavia kakkosluokan vihanneksia ja juureksia on etsitty, mutta toistaiseksi sopivaa tuoteryhmää ei ole löytynyt.

Hyvää asiakaspalautetta

Asiakkailta on saatu muotopuolien kurkkujen ja tomaattien myynnistä spontaaneja positiivisia palautteita.

– Käyrien kurkkujen makua on kehuttu tavallisia kurkkuja paremmaksi. Toivottavasti esimerkki herättää suomalaiset ymmärtämään, että vihannesten tai hedelmien ei tarvitse näyttää aina täydelliseltä, jotta ne olisivat syömäkelpoisia, Antti Oksa sanoo.

Pitkällä aikavälillä tällainen asennemuutos voi vähentää kasvisten hävikkiä myös kotona. Kilomääräisesti hävikkiin päätyy kodeissa eniten nimenomaan juureksia, perunaa ja vihanneksia.