Säilytä oikein

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Käytä elintarvikkeet mahdollisimman tuoreina ja mahdollisimman pian pakkauksen avaamisen jälkeen, jolloin voit olla varma elintarvikkeen turvallisuudesta, ravintoarvosta ja mausta.

Säilyvyyteen vaikuttaa paljon myös tuotteiden käsittely. Käsittele elintarvikkeita aina puhtain käsin ja välinein ja pidä huolta keittiösi puhtaudesta. Säilytettäessä useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää aina nopeimmin pilaantuva ruoka-aine. (Lähde: Evira)

Sijoita ruoat jääkaapissa oikeille paikoilleen

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +3–+6 celsiusastetta. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri jääkaapeissa. Kannattaa tutustua jääkaapin käyttöohjeeseen. Oman jääkaapin lämpötilaa voi seurata esimerkiksi laittamalla lämpömittarin vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.

Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin.

Säilytysaikoja jääkaapissa
+2–+6 astetta
Maito 7 vrk
Liha 3–5 vrk
Jauheliha 1–2 vrk
Kana 1–2 vrk
Kala 1 vrk
Leikkeleet 5–7 vrk
Valmiit ruoat 3–4 vrk
Kastikkeet ja puurot 1–2 vrk

Keskimmäisellä hyllyllä säilytetään lihat ja kalat ja kaapin kylmimmässä osassa alahyllyllä kana. Hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään vihanneslaatikoissa, jotka ovat yleensä jääkaapin alaosassa.

Kuinka pitkään valmistetut ruoat säilyvät syömäkelpoisina?

Kotiruoat säilyvät jääkaapissa, oikein jäähdytettynä ja suojattuna pari vuorokautta. Ruoat tulee jäähdyttää nopeasti esimerkiksi pesualtaassa, jossa on kylmää vettä tai talvella esimerkiksi parvekkeella, kuitenkin hyvin suojattuna.
Ruoat säilyvät tuoreina pidempään, kun ne säilytetään ilmatiiviissä astioissa. Erityisesti voimakkaan hajuiset ruoat, kuten kalat, kannattaa pakata tiiviiseen astiaan ja pitää kaukana maitotuotteista, joihin voimakkaat hajut helposti tarttuvat. Säilytettäessä useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää nopeimmin pilaantuva ruoka-aine. Esimerkiksi keitetyt perunat, keitetty riisi ja pasta säilyvät jääkaapissa 2–3 vuorokautta.

 

  Säilytysvinkkejä
Vihannekset Säilytä vihannekset erillään hedelmistä jääkaapin vihanneslaatikoissa.
Hedelmät

Säilytä banaanit erillään muista hedelmistä. Poista hedelmäkulhosta pilaantuneet hedelmät, sillä niistä vapautuneet aineet kypsyttävät muutkin hedelmät ennen aikojaan.

Maitotuotteet Säilytyslämpötila enintään +6 °C.
Liha ja kala Säilytä liha ja kala jääkaapin kylmimmässä osassa eli alahyllyllä hyvin pakattuna. Käytä ylijäänyt kypsä kala mahdollisimman pian – kala pilaantuu nopeasti. Raa’an kalan voi myös pakastaa vaikka seuraavaan päivään. Älä pakasta kerran sulanutta lihaa tai kalaa uudelleen.
Kananmunat Kananmunat säilyvät usein pidempään kuin pakkauksiin on merkitty. Kananmunan tuoreuden voit kokeilla laittamalla sen vedellä täytettyyn kulhoon. Jos muna on tuore, se painuu pohjaan. Jos kananmuna on pilaantunut, se nousee pintaan.
Leipä Leivät voi säilyttää +10–+14 Celsiusasteessa tai huoneenlämmössä.
Ruokaöljyt Ruokaöljy +10–+14 °C.
Öljy sakenee jääkaapissa, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sakenemisella ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin.