
Se osa hävikkiin kirjautusta leivästä, jota hyväntekeväisyysjärjestöt eivät ota vastaan, voidaan hyödyntää bioetanolin ja rehun raaka-aineena. Vuonna 2009 kokeiltiin ensi kertaa kuudessa HOK-Elannon myymälässä hävikkileivän erilliskeräystä, josta oli tarkoitus tuottaa St 1:llä bioetanolia ja rehua.
– Nyt hävikkileipää kerätään erillisiin keräysastioihin lähes kaikissa HOK-Elannon myymälöissä, laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannolta kertoo.
Leipää noudetaan pääkaupunkiseudun alueella yli 80 myymälästä sekä leipomoista. Hävikkileipää kerätään bioetanolin ja rehun tuotannon raaka-aineeksi myös Turun ja Lahden seudulla.
Nykyään autotkin kulkevat hävikkileivällä
SUEZ Suomi Oy vastaa hävikkileivän logistiikasta ja toimittaa ne St1:n Vantaan ja Lahden Etanolix ®- laitoksiin käsiteltäviksi. Leivistä erotellaan muovipussit ja sulkijat ja esikäsittelyn jälkeen leivät murskataan. Leipämassaan lisätään vettä ja hiivaa ja sitä keitetään käymisprosessilla. Syntynyt 85 prosenttinen etanoli vielä väkevöidään St1:n absolutointilaitoksessa Haminassa 99,8 prosenttiseksi.
Leipähävikistä tuotettu bioetanoli myydään St1:n asemilla RE85 ja Shell ja ABC-asemilla ja E85 polttoaineina.
– Myös jäteauto, jolla leivät kerätään, kulkee leipäjätteestä tuotetulla RED 95 etanolidieselillä, Erja Hazley St1:ltä iloitsee. Samalla prosessilla pystytään käsittelemään myös leipomoiden taikinahävikkiä.
Hävikistä proteiinia porsaille
Etanolituotannon sivutuotteena syntyy myös proteiinipitoista liuosrehua porsaille, jolla voidaan korvata esimerkiksi ulkomaista soijaproteiinia. Koska hävikkileivästä tuotetaan eläinrehua, sen joukossa ei saa olla lihaa sisältäviä tuotteita kuten lihapiirakoita tai pasteijoita. St1 Biofuels on Elintarviketurvallisuusviraston valvoma ja rekisteröity rehualan toimija, joka vastaa rehuketjusta ja jäljitettävyydestä.
Vaikka kaupat maksavat hävikkileipien noudosta, tulee erilliskeräys silti edullisemmaksi kuin leivän erilliskäsittely kaupan biojätteenä. Hävikkileipien ohjaaminen bioetanolin ja rehun raaka-aineeksi ei myöskään vähennä hyväntekeväisyyteen ohjattavan leivän määrää. Hyväntekeväisyysjärjestöt eivät pysty jakamaan kaikkea hävikkileipää ja myös järjestöiltä saadaan jakamatta jäänyttä leipää St1:lle uusien tuotteiden raaka-aineeksi.