Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen

Näin erotat päiväysmerkinnät toisistaan

 

Suomalaisten pois heittämästä ruoasta yli kolmannes olisi ollut täysin syömäkelpoista. 

 

Parasta ennen:

Merkintää käytetään melko hyvin säilyvissä elintarvikkeissa esimerkiksi leivissä,  jauhoissa, sokerissa ja kahvissa. Päiväyksen jälkeenkin ruoka voi olla täysin syöntikelpoista.

 

Viimeinen käyttöpäivä:

Merkintä kertoo tuotteen viimeisen myyntipäivän. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kala- ja lihatuotteissa. Monet elintarvikkeet, esimerkiksi hapanmaitovalmisteet, voivat olla päiväyksen jälkeenkin täysin käyttökelpoisia. Katso, haista ja maista. Jäähdytä ja säilytä kuitenkin ruoat oikein ja riittävän kylmässä. Sopiva jääkaapin lämpötila on +2–+6 Celsiusastetta.

Lisätietoa pakkausmerkinnöistä löydät Eviran sivuilta: Vähimmäissäilyvyysaika ja viimeinen käyttöpäivä

 

Katso, haista ja maista

Tarkista onko ruoka pilaantunut ennen kuin heität sen pois! Ruoka voi olla vielä hyvää, vaikka parasta ennen päiväys olisi mennyt. Esimerkiksi munat säilyvät usein pitkälti yli parasta ennen päiväyksen. Munan tuoreuden voit tarkistaa näin: Tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut.

 

Älä kuitenkaan syö homeisia tai värinsä muuttaneita elintarvikkeita. Näkyvän homeen kuoriminen ei tee ruuasta syömäkelpoista, sillä homekasvustoa on siinä vaiheessa koko elintarvikkeessa.

Image: