Hävikki-battle 2023

Hävikki-battle käynnistyy syyskuussa Hävikkiviikolla 11.-17.9.2023. Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram -kuvakisaan, jossa palkitaan näyttävimmät hävikkiannokset. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Kouluilla on aikaa osallistua ja toteuttaa Hävikki-battle oppitunnit syyskuun loppuun saakka.

Alla olevaan ohjeistukseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen Hävikkiviikkoa. Ilmoittamalla koulusi heti mukaan, saat sähköpostiisi ajallaan ohjeet niin opettajilta kuin oppilailta kehuja saaneen konseptin toteutukseen. Ilmoittaudu mukaan tästä >> https://link.webropolsurveys.com/S/1D9AEF29ADACC20B.

Hävikkibattlen syksyllä 2023 järjestää Ruokatieto Yhdistys ry.

Lisätietoja:
Hanna Larjavaara
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
Puh. 050 5020531Näin toteutatte Hävikki-battle -projektin:

Hävikki-battle voidaan toteuttaa joko kotitalousluokasta löytyvistä raaka-aineista tai lähikaupan tai muun paikallisen toimijan hävikistä. Jos haluatte käyttää kaupan hävikkiä, mahdollisuus sen saantiin kannattaa selvittää oppilastyönä heti syksyn alussa, jotta raaka-aineet saadaan koululle sovittuna aikana.

Ilmoita oppilasryhmäsi mukaan Hävikki-battleen tästä. Näin ryhmäsi ovat mukana kisassa ja osallistuvat palkintojen arvontaan. Ilmoittautumalla saat myös itse taustamateriaalia ja vinkkejä Hävikki-battlen järjestämiseen.
Oppilaat perehtyvät oppitunnilla ruokahävikkiin. Missä hävikkiä syntyy? Kuinka paljon ja miksi? Tulokset voidaan purkaa eri tavoin. Ryhmät voivat pitää aiheesta esityksen, laatia infojulisteita tai keskustella ryhmissä. Ryhmä voi myös miettiä, mistä lähteistä raaka-aineita voisi saada hävikki- battleen.
Hävikkiraaka-aineiden etsintä voi siis olla osa projektia. Hävikkiä syntyy tyypillisesti kaupoissa. Oppilaat voivat käydä kysymässä omasta lähikaupasta, olisiko hävikkielintarvikkeita mahdollista saada projektia varten. Osalle kaupoista konsepti on tuttu jo aiemmilta vuosilta. Osa kaupoista lahjoittaa hävikit suoraan ruoka-apujärjestöille ja hyväntekeväisyyteen, joten heille hävikin luovuttaminen ei ole välttämättä mahdollista. Raaka-aineita kysyttäessä oppilaat voivat antaa kauppaan Hävikki-battlea koskevan valmiin ohjeen. Voit ladata sen tästä.
Jos hävikkiraaka-aineita ei saada koulun ulkopuolelta, opettaja voi koostaa raaka-aineet kotitalousluokasta yllätyslaatikko/kokkisota-hengessä. Hävikki-battlen tavoitteena on opettaa valmistamaan ruokaa sattumanvaraisista aineksista, joten raaka-aineiden ei ole pakko olla hävikkiä, jos sitä ei juuri sillä hetkellä ole saatavilla.
Hävikki-battle oppitunnilla oppilaat valmistavat ryhmissä kahden ruokalajin ateriat saadusta hävikistä tai yllätyslaatikon aineksista. Halutessaan oppilaat voivat osallistua Instagram-kuvakisaan. Kaikki Instagramiin tunnisteella #hävikkibattle2023 lähetetyt kuvat joko yksittäisistä annoksista tai koko ateriasta, ovat mukana kisassa. Ruokakuvausta voi ehdottaa aiheeksi myös kuvaamataidon opettajalle, jolloin kuvauksen saloihin voidaan perehtyä syvällisemmin. Netistä löytyy myös paljon ohjeita ruokakuvaukseen. Jos raaka-aineet saadaan kaupasta tai muulta toimijalta, niin kyseinen kauppa/toimija kannattaa tägätä mukaan postaukseen. Tämä on mukava julkinen kiitos yhteistyöstä.
Ruokatieto Yhdistys valitsee ja palkitsee Instagram-kuvakisan voittajat. Kilpailusta tiedotetaan tarkemmin Hävikki-battleen ilmoittautuneille opettajille syksyllä.
Image: