Hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen

Hyvistä ennustemenetelmistä ja kehittyneistä tilausjärjestelmistä huolimatta kaikkea hävikkiä ei voida kaupoissa välttää. Jätehierarkian mukaisesti myymättä jääneet elintarvikkeet ohjataan ensisijaisesti ihmisravinnoksi ruoka-apua jakaville järjestöille ja organisaatioille. Eviran kesällä 2017 päivittämä ruoka-apuohje onkin selkiyttänyt käytäntöjä ja helpottanut ruoan ohjaamista hyväntekeväisyyteen.

Moni kauppa on sopinut yhteistyöstä alueensa hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa myymättä jääneiden elintarvikkeiden toimittamiseksi apua tarvitseville. Kaupalla on satoja yhteistyökumppaneita ruoka-avun jakelussa.

Vantaalla on kehitetty hävikkiruoan keskitetty jakelu yhteistyössä kaupungin, seurakuntayhtymän, kauppojen sekä teollisuuden kanssa. Elintarvikkeet kerätään päivittäin lähialueen kaupoilta yhteiseen terminaaliin, josta tuotteet saadaan jaettua nopeasti järjestöille. Tämä säästää pienten, usein vapaaehtoistyöhön pohjautuvienjärjestöjen resursseja ja samalla vältetään turhaa ajoa.

Image: 

Näin kaupat vähentävät ruokahävikkiä ja ohjaavat sitä hyötykäyttöön