Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen

Näin erotat päiväysmerkinnät toisistaan

Parasta ennen:

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa ajankohtaa, johon saakka elintarvike säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa.  Jos elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, elintarviketta voi edelleen käyttää, vaikka  parasta ennen -päivämäärä  on ylittynyt..

 

Viimeinen käyttöpäivä:

Merkintä kertoo tuotteen viimeisen käyttöpäivän. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää eikä myydä. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten kala- ja lihatuotteissa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä elintarvikkeita ei tule käyttää, ellei niitä ole pakastetu ennen viimeisen käyttöpäivän ylittymistä.

Lisätietoa pakkausmerkinnöistä löydät Ruokatiedon sivuilta: Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä 

 

Katso, haista ja maista

Tarkista onko ruoka pilaantunut ennen kuin heität sen pois! Ruoka voi olla vielä hyvää, vaikka parasta ennen päiväys olisi mennyt. Esimerkiksi munat säilyvät usein pitkälti yli parasta ennen päiväyksen. Munan tuoreuden voit tarkistaa näin: Tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut.

Älä kuitenkaan syö homeisia tai värinsä muuttaneita elintarvikkeita. Näkyvän homeen kuoriminen ei tee ruuasta syömäkelpoista, sillä homekasvustoa on siinä vaiheessa koko elintarvikkeessa. 

Image: