Kananmunat

Säilytyspaikka ja lämpötila 

Kananmunat voi säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin, kunhan lämpötila on tasainen. Paras paikka kananmunille olisi kylmäkomero tai viileä huone, sillä optimaalisin säilytyslämpötila kananmunille on 12–14 astetta. Jääkaapin lämpötila on tyypillisesti 2-6 astetta. 

Säilyvyys

Lämpötilan vaihtelut heikentävät kananmunien säilyvyyttä. Siksi munia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, jossa ovea avataan ja lämpötila vaihtele. Munia ei myöskään kannata seisottaa pöydällä ja siirtää sitten takaisin jääkaappiin.  Kananmunan säilyvyysaika muninnasta on 28 vrk. Oikein säilytetty kananmuna säilyy pidempäänkin. Jos kuori särkyy, alkaa ennenaikainen pilaantuminen.  Keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, pelkkä valkuainen pari päivää suljetussa astiassa. 

Näin tarkistat, onko muna pilaantunut 

Tuoreen munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta – vanhetessa se vetistyy ja leviää.  Rikkomaton tuore muna ei hölsky heiluteltaessa. Vesiastia-testi: tuore muna painuu pohjaan. Pilaantuneen munan tunnistaa hajusta. 

 

Lähteet: Motiva & Martat 

Image: