Nahistuneiden kasvisten uusi elämä

Näillä resepteillä saat hyödynettyä hävikkiuhan alla olevat kasviset.

Pelasta nuhjaantuneet kasvikset keittoon

Nahistuneet kasvikset ja muutkin sekalaiset raaka-aineet sopivat hyvin myös espanjalaisen munakkaan täytteeksi. 

Espanjalainen munakas kaapista löytyvistä aineksista

 

Tähdekasvispaistos 

Ainekset:
500 g kypsiä kasviksia (perunaa, porkkanaa, parsakaalia)
200–400 g tähteeksi jäänyttä keitettyä tai paistettua kalaa
(juustoraastetta)

Kuorrutuskastike:
4 dl nestettä (maitoa, kasvisten tai kalan keitinlientä)
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää nestettä suurustamiseen
1–2 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria
yrttejä
1 muna

Pinnalle:
juustoraastetta

Lado kuoritut viipaloidut tai paloitellut kasvikset ja peratut kalan tähteet voideltuun uunivuokaan. Voit lisätä myös juustoraastetta joukkoon. Mittaa neste kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kylmä neste ja vehnäjauhot tasaiseksi seokseksi eli suurukseksi. Lisää suurus koko ajan sekoittaen nesteeseen. Kypsennä muutaman minuutin ajan. Lisää juustoraaste, mausteet ja muna vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kaada kuorrutuskastike vuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuorruta paistos uunissa 250 asteessa. Kalan voit korvata makkaralla, lihalla tai broilerilla.

 

Porkkanaletut

2 munaa
6 dl maitoa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl öljyä
3 dl porkkanaraastetta
1 hienonnettu sipuli
Paistamiseen: öljyä

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito, kaurahiutaleet, jauhot, suola ja öljy. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja sipuli. Paista miedolla lämmöllä ohukaispannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Porkkanakiisseli

Ainekset
6 dl omena- tai puolukkamehua
3 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 ½ dl porkkanaraastetta
(1 raastettu omena)

Sekoita kattilassa mehu, perunajauhot, sokeri ja porkkanaraaste. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli on saostunut. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää halutessasi omenaraaste. Tarjoa jäähtyneenä.

 
Lähteet: lovefoodhatewaste.com, Penninvenyttäjän keittokirja (Marttaliitto) ja fiksut kotikokit.

Image: