Kasvikset

Kasvikset ovat yksi yleisin hävikkiin joutuva elintarvike kotitalouksissa. 

Kasvisten ennenaikaista pilaantumista voit estää säilyttämällä kasvikset juuri niille ihanteellisissa olosuhteissa.

Kasvisten säilyvyyteen vaikuttaa paikan lisäksi säilytyslämpötila ja valoisuus sekä etyleeniherkkyys. Myös kasvisten saamat kolhut ja ilmanvirtaukset vaikuttavat säilyvyyteen.

Osa kasviksista säilytetään huoneenlämmössä, osa jääkaapissa tai viileässä.  

Huoneenlämmössä:

Jääkaapissa:
kurkku salaatit
basilika parsa- ja kukkakaalit
banaani sienet
avokado idut ja versot
tomaatti  

 

  • Liian lämmin lämpötila kiihdyttää kasvisten pilaantumista. Erityisen herkkiä korkeille lämpötiloille ovat esimerkiksi salaatit, parsa- ja kukkakaalit, sienet ja idut sekä versot. Säilytä nämä jääkaapissa.
  • Osa kasviksista on erityisen herkkiä kylmälle. Näistä syistä esimerkiksi tomaattia, kurkkua, basilikaa, banaania ja avokadoa ei kannata säilyttää jääkaapissa. Tomaatti ja kurkku muuttuvat jääkaapissa mauttomiksi ja vetistyvät, basilika ja sitruunamelissa mustuvat, banaani harmaantuu ja avokadon hedelmänliha harmaantuu.
  •  Kovakourainen käsittely aiheuttaa kasviksiin kolhuja ja painaumia, joka sitten aiheuttaa kasvisten ennenaikaista pilaantumista. Tästä syystä kannattaakin muistaa välttää esimerkiksi kaupassa kasvisten ylimääräistä puristelua!
  • Osa kasviksista kärsii valosta, joka kannattaa muistaa erityisesti näin kevään lähestyessä ja valon määrän lisääntyessä. Valo aiheuttaa esimerkiksi perunoiden, porkkanoiden ja sellerin vihertymistä.
  • On hyvä tietää, mitkä kasvikset tuottavat etyleeniä, ja mitkä ovat sille herkkiä. Etyleenikaasu nopeuttaa kypsymistä. Säilytä siksi etyleenille herkät kasvikset (esim. kurkku ja peruna), erillään paljon etyleeniä tuottavista (esim. tomaatti ja banaani). Myös pilalle menneet kasvikset kannattaa korjata pian pois biojäteastiaan, sillä ne tuottavat runsaasti etyleeniä ja pilaavat herkästi myös ympärillään olevat kasvikset.
Image: