Maitotuotteet

Maidon säilytyspaikka

Maito säilytetään jääkaapissa + 2 - + 8 asteessa valolta ja hajuilta suojattuna. Mitä kylmemmässä maitovalmisteita säilytetään, sitä paremmin ne säilyvät. Maitoa ei kuitenkaan kannata päästää jäätymään tai pakastaa, sillä se voi vaikuttaa makuun. Älä myöskään unohda maitoa huoneenlämpöön; lämpötilan vaihtelu huonontaa nopeasti sekä säilyvyyttä että makua.
 
Jääkaappisäilytys takaa myös iskukuumennetuille maidoille raikkaan maun, mutta tarvittaessa, esimerkiksi mökkikäytössä tai veneessä niitä voidaan säilyttää avaamattomina myös huoneenlämmössä. Avattuina ja ennen tarjoilua ne säilytetään aina jääkaappilämpötilassa. Maitojauheet säilyvät huoneenlämmössä myös avaamisen jälkeen. Sulje pakkaus tiiviisti, jotta sen sisään ei pääse kosteutta
 

Maidon säilyvyys

 • Avaamattomassa pakkauksessa jääkaapissa (alle 6 asteessa) säilytettynä maito pysyy käyttökelpoisena useita päiviä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.
 • Säilytyslämpötila vaikuttaa merkittävästi maidon säilyvyyteen. Nyrkkisääntö on, että jokainen 2 asteen nousu tai lasku säilytyslämpötilassa puolittaa tai kaksinkertaistaa maidon säilyvyysajan. Esimerkiksi + 4 asteen lämpotilassa maito säilyy 20 päivää, kun se +12 asteen lämpötilassa säilyy vain noin puolitoista päivää.  
 • Päiväysvanhan tuotteen käyttökelpoisuuden voi tarkistaa aistinvaraisesti eli haistamalla ja maistamalla. Kokkareisuus on aina merkki pilaantumisesta. Maidon tuoreuden voi tarkistaa myös  lorattamalla maitoa kahviin. Jos maito muuttuu kahvin pinnalla heraiseksi, sitä ei kannata käyttää. Myös muuttunut haju ja maku kertovat tuotteen pilaantumisesta.
 • Jos maitotuotteen pakkaus on pullistunut säilytyksen aikana, tuote on pilaantunut.  
 • Iskukuumennetut maidot säilyvät avaamattomina 90 päivää valmistuksesta, avattuina ne säilyvät tyypillsesti neljä päivää. 
 • Maitojauhe kannattaa käyttää kolmen kuukauden sisällä avaamisesta.
 

Viili, jogurtit, piimä ja muut hapanmaitotuotteet  

 • Hapanmaitovalmisteet säilyvät parhaiten jääkaappilämpötilassa eli alle + 8 asteessa.
 • Jogurtit, kefiirit, piimät ja muut hapanmaitotuotteet ovat huonoja kasvualustoja bakteereille happamuutensa takia, joten ne eivät pilaannu yhtä herkästi kuin tuore maito. Ne säilyvät yleensä monta päivää päiväyksen jälkeenkin, jos pakkaus on ehjä ja tuote on säilytetty jääkaapissa. Haista ja maista vaikka nokare. Jos pinnassa on hometta, tuotetta ei saa käyttää. Päiväyksen yli menneen kermaviilin, jogurtin tai rahkan voi hyvin hyödyntää leivonnassa, jos niitä ei halua käyttää kuumentamattomana.
 • Suurimman osan maitotuotteista voi pakastaa. Pakastaminen vaikuttaa kuitenkin usein tuotteiden makuun ja rakenteeseen, joten esimerkiksi pakkasessa käyneet juustot kannattaa käyttää ruoanlaittoon. Myös pakastettu jugurtti, piimä ja kermaviili soveltuvat paremmin leivontaan. 
 • Lyhytaikaisesti eli noin kuukauden ajan voi pakastaa kuohu- ja kahvikermoja, smetanaa, maitorahkaa, maitoa ja voita. 
   

Juustot

Juustot säilytetään jääkaapissa. Kypsytetyt juustot kestävät säilytystä huoneenlämmössä muutamien tuntien ajan. Kovat, kypsytetyt juustot neuvotaankin usein ottamaan huoneenlämpöön tunti tai kaksi ennen tarjoilua, jotta niiden aromit pääsevät kunnolla esiin. Pakkasessa juustoja voi säilyttää noin kolme kuukautta. Kerran sulaneita tuotteita ei saa pakastaa uudelleen.

 
Lähde: Ruokatieto, Martat, Valio
 
 
 
 
Image: