Rasvat ja öljyt

Voi ja margariinit

Voi ja margariinit säilytetään jääkapissa kannellisessa rasiassa tai tiivissä kääreessä. Lämpö, valo ja ilman happi pilaavat rasvoja, joten niitä ei pidä tarpeettomasti seisottaa lämpimässä. Rasva imee itseensä herkästi vieraita makuja ja hajuja varsinkin sipulista, sillistä, savustetuista ruuiasta, sitrushedelmistä, omenista ja mansikoista.

Jos voin tai rasvan pinnalla on hapettunut, syvänkeltainen kerros, tuotetta voi edelleen käyttää kunhan hapettuneen kerroksen kuorii pois. 

 

Ruokaöljyt ja oliiviöljy

Päivittäisessä käytössä oleva öljyn, kuten rypsiöljyn, voi säilyttää huoneenlämmössä helposti saatavilla. Lämpö kuitenkin eltaannuttaa rasvoja. Avattuja öljyjä, joiden käyttö on satunnaista, kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Oliiviöljy säilyy parhaiten valolta suojattuna, noin 15 – 20 ºC asteessa. Oliiviöljyä ei siis tulisi pitää valoisassa paikassa, pimeä kuiva-ainekaappi on sille parempi paikka.
Oliiiviöljyä voi säilyttää myös jääkaapissa. Jääkaappisäilytyksessä oliiviöljyyn muodostuu kuitenkin kiteitä, jotka voivat jähmettää koko öljyn ja siten hankaloittaa sen käyttöä. Kiteiden muodostuminen ei pilaa oliiviöljyä vaan se  kirkastuu jälleen huoneenlämmössä. Tämä reakto ei vaikutua öljyn säilyvyyteen.

Hapettuminen on öljyjen vihollinen. Mitä enemmän pullossa on ilma,a sitä todennäköisemmin öljy pilaantuu nopeammin. Pieni määrä öljyä pullon pohjalla saattaa siis pilaantua nopeammin kuin öljy täysinäisessä pullossa.

 

Mitä tehdä yli jääneelle munkinpaistorasvalle?

Käytettyä uppo- tai munkinpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin. Pahimmillaan rasva jähmettyy viemäriputkiin ja tukkii putkiston. Pienen määrän öljyä voi imeyttää kompostiin tai hävittää sanomalehteen imeytettynä biojätteiden mukana. Iso määrä öljyä kannattaa sen sijaan hävittää sekajätteen mukana.

Munkinpaistorasvan voi käyttää muutamaan kertaan. Tällöin öljy kannattaa siivilöidä käytön jälkeen, jäähdyttää ja säilyttää jääkaapissa. Käytetty rasva säilyy kylmässä muutaman viikon. Munkkirasva soveltuu parhaiten vain uuden munkkiannoksen paistoon, sillä makean taikinan maku jää rasvaan. Iso määrä öljyä kannattaa sen sijaan hävittää sekajätteen mukana. Jäähtynyt öljy kaadetaan takaisin tyhjään öljypulloon ja laitetaan siinä sekajäteastiaan.

 

Lähteet: Ruokatieto,  Martat, maahantuojat

Image: