Näin kaupat vähentävät hävikkiä

Ruokahävikin ehkäisy on kaupan perustyötä 

Hävikin vähentämisessä onnistuminen vaikuttaa suoraan kaupan kannattavuuteen.. Hävikin vähentäminen on kaupalle myös vastuullisuustyötä.

Kaupassa hävikkiä hallitaan ensisijaisesti toimivilla ennuste- ja tilausjärjestelmillä, tehokkaalla logistiikalla ja valikoimanhallinnalla. Myös ammattitaitoisella henkilökunnalla, vapailla aukioloajoilla ja ruoka-apuyhteistyöllä on suuri merkitys.  Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.

Kaikkea hävikkiä ei kuitenkaan voida välttää.Vuodesta 2015 lähtien kaupan alalla on seurattu elintarvikehävikin kokonaismäärää. Vuonna 2019 Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksissä hävikiksi päätyi keskimäärin 1,5 % elintarvikkeista. Myymättä jääneet elintarvikkeet ohjataan ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen. Ruokahävikkiä hyödynnetään myös rehun raaka-aineena ja sitä toimitetaan bioetanolin ja biokaasun tuotantoon. Viimeisenä vaihtoehtona on hävikin toimittaminen biojätteen erilliskäsittelyyn. Suomessa ei toimiteta ruokajätettä kaupoista lainkaan kaatopaikoille.

Katso, millaisin eri keinoin kaupoissa vähennetään ruokahävikkiä >> 

Image: